schaafsma-winnaar-friese-suikerbrood


PERSBERICHT:

Zaterdag 11 augustus werd bij Restaurant de Hinde in Hindeloopen de verkiezing “Bêste Fryske Sûkerbôle” gehouden door Fryslân Culinair.

Fryslân Culinair is een samenwerkingsverband van toprestaurants in Fryslân en jaarlijks organiseert zij diverse verkiezingen waarbij elke keer een ander fries product wordt getest. In 2002 was de Bêste Fryske Sûkerbôle al eens gewonnen door Bakkerij Schaafsma uit Franeker, maar aangezien de laatste verkiezing van Frieslands populairste streekproduct 10 jaar geleden was, koos Fryslân Culinair dit jaar de verkiezing “Bêste Fryske Sûkerbôle”

De presentatie van dit evenement werd gedaan door Reitse Spanninga, ook wel bekend van “lekker ite mei Reitse”. De jury bestond uit o.a. Albert van Keimpema (Telegraaf) Joop Atsma (Staatssecretaris) Piet Veenstra (Bakkerij vakwedstrijden) en Harmen Ligthart  (chef-kok de Hinde) en een publieksjury. Het was een smaakvolle en spannende dag  in Hindeloopen. Groot was de vreugde bij bakker Sierk van de Meulen van Bakkerij Schaafsma uit Franeker, want na10 jaar mag Schaafsma Franeker zich nog steeds winnaar van de “Bêste Fryske Sûkerbôle” noemen. Een prestatie waar ze terecht trots op mogen zijn!

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers !

De ingrediënten van chocolade zijn gezonder dan de meeste fruitsappen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Cacaopoeder en pure chocolade bevatten meer antioxidanten en polyfenolen dan de fruitsap. Daardoor biedt chocola een buitengewoon goede bescherming tegen hartziektes en kanker. Dat schrijven onderzoekers van het Hershey Centre for Health & Nutrition in het wetenschappelijk tijdschrift Chemistry Central Journal. “Cacaozaden zouden moeten worden beschouwd als een soort superfruit”, verklaart hoofdonderzoekster Debra Millar in de Britse krant The Daily Telegraph. “En voedsel dat van cacaozaden is gemaakt zoals cacaopoeder en chocola kun je ook zien als supervoedsel. Dat is natuurlijk goed nieuws voor chocoladeliefhebbers.” Bestanddelen De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de bestanddelen van cacaopoeder, pure chocolade en fruitsappen te analyseren en met elkaar te vergelijken. Uit het onderzoek bleek dat chocola en cacao met name veel antioxidanten en flavanoïden bevatten. Deze stoffen bieden bescherming tegen zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn moculen met een schadelijke uitwerking op het lichaam. Chocoladesaus Chocolade is echter niet altijd goed voor het lichaam. Wanneer chocola wordt verwarmd zoals bij het maken van chocoladesaus, verdwijnen vrijwel alle gezonde eigenschappen van het voedsel, zo waarschuwen de wetenschappers. Bron: © NU.nl/Dennis Rijnvis ___________ Presentatie Najaarscollectie tijdens modeshow Tijdens de modeshow van de Agrarische Dagen 2008 kon heel Franeker kennis maken met Schaafsma’s nieuwste en overheerlijke modellen.